Angličtina Siblíková

English in Jinačovice July 2012

Loňský srpnový termín sleziny ve znamení Galaxy Truckera se mi velice osvědčil. Měl jen jednu chybu - tuto úžasnou hru mohli hrát jen ti velcí, zatímco ti menší účastníci tábora, zvláště kluci, po ní jen marně toužili. Proto jsem se rozhodla rozpracovat tuto deskovku tak, aby ji mohli hrát všichni. Jenže ji nemohou hrát všichni najednou. Do výběru jsem tedy zařadila ještě další hry, které mají švih, může je hrát větší počet dětí, vyžadují používání mluvené angličtiny a mozku. Pravda, dva posledně jmenované atributy nevzbudily v jistých hráčích mnou očekávané nadšení a občas jsme si s Eliškou musely vyslechnout, že používat mozek a angličtinu v průběhu prázdnin je prostě ... děsný!

Jenže jsme se nedaly. Pravidla jsou pravidla. A my jsme po zralé úvaze ta naše kapku zpřísnily. Za všechna stačí jmenovat zákaz používání mobilních telefonů v průběhu výuky. Pro některé jedince to byl zpočátku takřka smrtelný úder, ale už druhý den, světe div se, mobily většina z nich nejen že odevzdávala dobrovolně a bez vyzvání, ale dokonce si je přestala dychtivě brát v době přestávek a dala přednost hraní pong-pongu, kulečníku, trampolíně nebo lanovému minicentru. Úplnou bombou pak pro mě bylo zjištění, že si svoje miláčky u mě zanechali čtyři teenageři a vydrželi to bez nich do druhého dne :)

Asi největší úspěch mělo mezi hráči mafiánské Palermo, které jsme mohli hrát všichni současně. A když říkám všichni, myslím tím i nejmladší účastnici předškolního věku. V roli Mafiána číslo 1 byla tak dokonalá, že ji její spoluhráči nepodezřívali až do samotného konce a ona si tak pod rouškou noci mohla v klidu postřílet většinu městečka... Galaxy Truckera si ale ti nejmenší zase nezahráli. Skupina původně přihlášených se totiž díky nemocem značně zmenšila a tak v ní po většinu času byl vlastně jen jeden z původně pěti statečných. Naštěstí to byl ten nejstatečnější, který si můj tábor přijde dobrovolně i v srpnu a to se prostě dočká, i kdybych to s ním měla hrát osobně!

Fotky