Angličtina Siblíková

English in Jinačovice August 2016

Po červencových Mimoních jsem měla v plánu v srpnu plynule navázat filmem Despicable Me (Já Padouch) a použít z něj píseň Happy pro náš videoklip, protože je silně pozitivní, a nejstaršího účastníka, Kubu Lučana, pro roli Grua, protože je to celý on. Jenže dva dny před vypuknutím akce se vrátila Eliška z nějakého skautského happeningu nadšená písní YMCA, na kterou se tam naučila tančit. Byla překvapená tím, že ten song znám (přece jen, je teprve nějakých třicet let starý) a já jsem zase byla překvapená tím, že když už se jí píseň líbí, netuší, co to YMCA vlastně je. Koukly jsme se tedy na píseň společně a i já jsem musela uznat, že je opravdu geniální. Tedy ne ten text, ale spíš kapela The Village People, která s něčím tak stupidním udělala takovou díru do světa. A myšlenka se zrodila. Zůstali jsme tedy u připraveného Londýna a jeho památek, ale taky jsme do programu zařadili kreativní psaní. Dá-li se tak nazvat tvorba agitačních textů ve velmi krátkém čase.

Abychom studenty motivovaly, daly jsme si nejprve my s Eliškou časový limit (omezený krátkou návštěvou nejmenší místnosti v domě) na to, abychom složily variace na texty dalších písní výše zmíněné kapely - Go West nebo In the Navy.

Naše štěpné texty Buď učitel! a Be Scout! měly přesvědčit ostatní o tom, že nic není nemožné a motivovat je k jejich vlastní skladatelské činnosti.

Motivovaly. Některé stojí také za uvedení, laskavý čtenář jistě poznal, že se po kliknutí na název texty zobrazí ;)

A tak se z našeho domu chtě nechtě stala jinačovická pobočka YMCA, pravda s poněkud jiným zaměřením, než jsou její sesterské větve, nicméně o nic méně užitečným.

Ta naše, na rozdíl od té americké, o které se v původním songu zpívá, není určena jen pro hochy a její hlavní náplní bývá výuka angličtiny, pokud možno šíleným způsobem.

Chtěla jsem končit tím, že doufám, že se alespoň některý z textů, které u nás vznikly, uplatní v celosvětovém měřítku. Ale to už se vlastně stalo. Například píseň Just Eat! se ve Spojených státech chytla natolik, že se ji místní obyvatelé naučili nejen zpívat, ale i následovat její doporučení. Kuba Dvořáček, spoluautor textu, jistě kvituje i fakt, že se song podobně rychle šíří i u nás.

My jsme zase jednu z písní prostě nemohli nepoužít jako agitku pro náš tábor. Při přehrávání videa si prosím všimněte, že ji lze přeskočit kliknutím, nepřijdete-li na to jak, budete muset nějakých 25 vteřin vydržet :)

Video